Norge under den industrielle revolusjonen


Maleriet heter "utvandrere" og skildrer den norske emigrasjonen til USA. Bildet er hentet fra 

Emigrasjon og forflytninger innad i Norge:

 
Mellom 1825 og 1920 emigrerte rundt 800 000 nordmenn fra Norge til USA. I dag er det flere norske etterkommere i USA enn i Norge. 

Nordmenn flyttet også innad i landet. Industrialisering gjorde at byene vokste og det ble mer vanlig å flytte dit for arbeid.
På andre halvdel av 1800 tallet var det 100 000 til 200 000 personer som immigrerte til Norge. En del fra Sverige, men det var også folk fra andre deler av Europa. 

I starten var de fleste norske emigrantene religiøse eller politiske minoriteter. Det var en selvfølge at norske statsborgere tilhørte den Lutherske kirke. De som nektet å sverge troskapsløfte til en kristne tro ble heller ikke sett på som norske, de ble politisk undertrykket og strafforfulgt. Det var altså ikke religionsfrihet, og straffbart med misjon og forkynning av andre religioner.
På den tiden var det også begrenset ytringsfrihet og pressefrihet. Nye ideologer var heller ikke akseptert i samfunnet.  

Overbefolkning og økonomiske kriser: 

Selv om Norge hadde relativt høy levestandard i forhold til resten av Europa, men fortsatt var det en del som emigrerte til USA på grunn av økonomiske kriser. Det var befolkningsvekst i Norge, og folk på den tiden var vant å leve på store areal. Gårder og eiendommer ble delt opp blant familiemedlemmer. For eksempel: Eldstesønn arvet en gård, men det ble skåret av stykker av eiendommen til de yngre sønnene. Når de igjen fikk unger ble den oppstykka gården fordelt på flere.
Det ble overbefolkning ved at folk trengte store areal og materielle grunnlag til å dyrke mat og leve av. På grunn av nye oppfinnelser og mekanisering av jordbruket ble matproduksjonen etter hvert mer effektiv. 

Økonomien forbedret seg mot midten av 1800 tallet, det skylles hovedsakelig av den industrielle revolusjonen. innovatører introduserte nye varer, businessmenn markedsførte og kapitalistene bygde opp handelsmarkedet. Det ble dannet arbeidsplasser på fabrikker, varer ble produsert og transportert mer effektivt, folk fikk derfor tilgang til flere produkter. For eksempel ble den sør-amerikanske poteten et livsgrunnlag for Norge, og i dag er nesten ingen norske middager uten. Jordbruket begynte å mekaniseres, og mye tungt arbeid ble lettere med hjelp fra maskiner og teknologi. På den måten hadde forskere og oppfinnere som Thomas Edison mye og si for økonomien, velferden, mat og varetilbudene. 

Kvinner i Norge på slutten av den industrielle revolusjonen:



Arbeidsplassene ble flere og forespørselen til arbeidere ble større. Utover mot 1900 - tallet begynte også kvinner å arbeide. Samtidig ville noen kvinner bli hjemme og passe barna mens mannen var på jobb. Det ble kjønnsdominerte yrker, men kvinnene tjente mye mindre enn mennene. Dette skapte tanker og debatter om likestilling, og i 1913 fikk norske kvinner stemmerett. Det ble etter hvert mer vanlig at jenter også gikk på skolen og fikk utdanninger. Og med årene ble det mindre uvanlig å se kvinner i lederstillinger. 




Kilder:









Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen