Thomas Edisons Liv


Thomas Edison var en av de mest kjente Amerikanske forskere under den industrielle revolusjonen. Han er kanskje mest kjent for å være den første til å lage en brukbar lyspære, og forskningen han og hans arbeidere gjorde på elektrisitet. Han bidro til å styrke økonomien i Amerika og andre industriland under den industrielle revolusjonen.

Han var født i 1847 i Ohoi, og var den yngste av sju søsken. Faren hans var en politiker fra Canada og moren var en lærer. Edison var en hyperaktiv unge med konsentrasjonsvansker, og ble sett på som et problembarn av læreren hans. Etter kun 12 uker med offentlig skole tok moren han ut av skolen og drev hjemmeskolering isteden. Hun hadde en stor betydning for utviklingen hans. I ung alder leste han et vidt spekter av bøker og ble bedre og bedre til selvlæring.

Da han var 12 år begynte han å lage og selge små aviser til passasjerer på The Grand Trunk Railroad line. Han lagde artiklene basert på telegrafene som ble sendt til stasjonen. Telegrafen vakte interesse hos han, og han lagde etter hvert sin egen telegrafmaskin. Han bygde sin egen liten lab der han forska på og lærte om teknologi. Men den brant ned etter et av eksperimentene hans gikk galt. Fra han var 15 år til han var 20 år jobbet han som telegrafoperatør, på fritiden studerte han telegrafi og elektronisk teknologi på egenhånd. Litt senere fikk han samla litt penger fra oppfinnelsene sine og satt opp et nytt laboratorium. Han ansatte forskere som hjalp med innovasjonen. 

Edison har tatt patent på mer enn 1000 produkter. Han gikk fra en fattig familie til å være en vellykket oppfinner og businessmann. Han var også med å starte opp General Electric (GE), som har utviklet seg til å bli et av verdens største industriselskap. 

Kilder:

Fra <https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=6304952868399713343






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen